Nieuwe ervaring: Gastcollege geven over bloggen

bloggen over je vak gastcollege
Standaard

Vorige maand kwam een docent van de HZ met de vraag of ik een gastcollege kon geven aan eerstejaars communicatiestudenten. Het onderwerp was bloggen over je vak. Ik moest natuurlijk niet lang nadenken of ik dit zou gaan doen. Het leek me een mooie kans om medestudenten iets bij te brengen en te inspireren om zelf ook te gaan bloggen. Want ja, bloggen over je vak is een sterk middel om je online te profileren! Waarom zou je het niet doen?

bloggen over je vak

Onderweg naar de HZ begon de zin al flink te stijgen. Het is altijd leuk om weer terug te zijn op het oude nest. Zoals sommigen van jullie weten woon ik momenteel in Amsterdam en volg ik daar de minor Online Management. Het is alweer een tijd geleden dat ik op de HZ ben geweest. Bij aankomst heb ik eerst nog wat bijgepraat met mijn docenten. Eventjes later gingen we naar het lokaal waar ik even later mijn presentatie zou gaan geven.

Bloggen over je vak en online profileren

De gedachte dat bloggen over je vak een sterk middel kan zijn om je online te profileren stond centraal in de presentatie die ik gaf aan zo’n 30 communicatiestudenten. We begonnen eerst bij de basis, wat is bloggen nou eigenlijk? Daarna gaf ik een aantal voorbeelden van bekende marcomblogs zoals Internet Marketing Universiteit, Frankwatching en Marketingfacts. Goed om te horen was dat deze blogs voor veel studenten al bekend waren. Het communicatievak staat geen seconde stil, dus naar mijn mening doe je er goed aan om de ontwikkelingen door het lezen van blogs op de voet te volgen.

bloggen over je vak gastcollege

Toen liet ik de studenten mijn eigen blog zien. Ik ging vooral in op de achterliggende gedachte: waarom blog ik eigenlijk, wat is het doel? Als we afstuderen beschikken we in principe allemaal over hetzelfde papiertje. Onderscheiden is het toverwoord! Bloggen over je vak is één van de middelen om jezelf te onderscheiden. Een blog is een geschikte plek om je personal brand lading te geven en autoriteit op te bouwen. Tegelijkertijd werk je ook aan je copywrite skills. En, het is nog leuk ook!

Praktische presentatie

Behalve het publiek informeren en inspireren was een ander doel om wat praktische tips mee te geven voor studenten die echt aan de slag willen met bloggen. Voor je begint met bloggen is het belangrijk om stil te staan bij een aantal vragen. Waarom ga je bloggen? Voor wie ga je bloggen?  Ga je focussen op een bepaald onderwerp of ga je breder bloggen?

Iedereen kan vandaag nog gratis beginnnen met bloggen. Met WordPress of Blogger en een goede template heb je binnen ene handomdraai je eigen blog.

Ik sloot af met 12 tips voor een effectieve blog:

12 tips voor bloggen over je vak
En, hoe was je eerste gastcollege?

Met een goed gevoel denk ik terug aan het gastcollege. Het was een leuke ervaring om medestudenten iets bij te brengen. Een goed teken voor mij was dat er achteraf veel vragen gesteld werden, praktische vragen om zelf ook aan de slag te gaan. Op Twitter zag ik ook nog een aantal leuke reacties op mijn gastcollege.

bloggen over je vak tweet

tweet emily bloggen over je vak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *