Functioneel design: 5 succesvolle lelijke eendjes op het web

marktplaats met functioneel design
Standaard

Marktplaats en hun functioneel design zijn eeuwig met elkaar verbonden. De tweedehandsgigant schotelt ons een website voor die de schoonheidsprijs absoluut niet gaat winnen. En toch is de website rete succesvol, zo’n driekwart van de totale omzet op de tweedehandsmarkt gaat via Marktplaats. Van websites zoals Marktplaats zijn er nog meer, de websites hebben een enorm functioneel design die gebruikers erg goed snappen. In dit blog geef ik je voorbeelden van een aantal functionele lelijke eendjes op het web.

marktplaats met functioneel design

Uiteindelijk gaat het erom dat een gebruiker zijn doelen kan bereiken op een website. Usability komt als het aan mij ligt op de eerste plaats. Natuurlijk blijft in het oog springend webdesign een belangrijk onderdeel voor de gebruikerservaring en branding. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde gevoelens die een website hoopt uit te stralen. Bovendien zijn wij als mens van nature makkelijk beïnvloedbaar door dingen die wij aantrekkelijk vinden.

Ik zie vandaag de dag steeds meer een focus op ‘mooi’ design, soms gaat dat zover dat de functie van de website wordt vergeten. Daarom gaan we even terug naar de basics, terug naar het functionele design.

Functioneel design

Een functioneel design is erop gericht de gebruiker het zo makkelijk mogelijk te maken om hun hoofddoelen te halen. Denk bij Marktplaats bijvoorbeeld aan het plaatsen van een advertentie, of het kopen van tweedehandsproducten. Functioneel design gaat vooral om het begrijpen van de behoeften van de gebruiker en het bieden van eenvoudige oplossingen.

Sommige websites zijn alles behalve mooi, maar hebben door het trouw blijven aan hun eenvoudige design heel veel succes. Waarom zou je de gebruiker dan in de war willen brengen door het veranderen van het design om alleen maar mooier gevonden te worden?

1. Wikipedia

De internetencyclopedie die wij allemaal wel eens gebruiken is misschien wel het schoolvoorbeeld van deze functionele gedachte. Word je heel vrolijk van dit design? Ik niet in ieder geval, maar toch maak ik er regelmatig gebruik van. Vooral de eenvoudige structuur van een artikel en het effectieve doorlinken is een kracht van Wikipedia.

wikipedia en functioneel design

2. Startpagina

Vroeger zo rond 2000 toen wij thuis pas net verbonden waren met het internet stond Startpagina bij mij ook echt als startpagina ingesteld. En als we terug gaan kijken, dan is dit design op hoofdlijnen amper veranderd ten opzichte van vroeger.

functioneel design startpagina

Zelf maak ik, en ik denk heel de jongere generatie, door Google geen gebruik  meer van dit portaal. Maar als je het design van Startpagina in 1999 bekijkt, dan is het trouw blijven aan deze eenvoud is toch geniaal?

startpagina 1999

3. 9GAG

Ik ben geen fan van 9GAG, maar volgens mij behoor ik eerder tot de uitzonderingen. De humor website, bekend door zijn internetmemes, doet het wereldwijd met zo’n 67 miljoen maandelijkse bezoekers geweldig. Of ze dat te danken hebben aan een mooi design? Ik denk het niet. Het werkt in ieder geval blijkbaar wel.

9gag functioneel design

4. De Telegraaf

Het design van De Telegraaf zal ook de schoonheidsprijs niet winnen. Afgelopen maand is de Telegraaf volgens Alexa de nummer 14 in Nederland van de meest bezochte websites. Op het eerste gezicht verdrink je bijna in de website, overigens is het kleurgebruik ook vrij somber. Maar de website richt zich door een goede structuur effectief op de behoefte van de mensen die online nieuws consumeren.

functioneel design van telegraaf

5. Marktplaats

We gaan nog even terug naar onze Nederlandse trots, alhoewel Marktplaats sinds 2004 in handen is van het Amerikaanse Ebay. Maar Marktplaats is misschien wel het ‘mooiste’ voorbeeld van een Nederlandse website als het gaat om functioneel design. Eenvoud staat centraal. En nee, dat hoeft niet mooi of modern zijn.

marktplaats functioneel design computers

Conclusie?

Design hoeft niet altijd mooi te zijn om een effectieve website te hebben. Zet functionaliteit op de eerste plaats, en richt je daarna op het oog.

Ben benieuwd of jij nog voorbeelden van functionele lelijke eendjes hebt. Laat het me weten in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *