Facebook reactions: het begin van een mindere schijnwereld?

Facebook reactions
Standaard

Bij het scrollen door mijn newsfeed zijn de mooie, leuke en bijzondere berichten een onuitputtelijke bron. Heel sporadisch kom ik iets minder positiefs tegen. Het leven lijkt (bijna) altijd mooi op Facebook.

Net als iedereen doe ik zelf vrolijk mee aan de schijnwereld. De berichten op mijn persoonlijke profiel gaan vooral over leuke feestjes of bijzondere gebeurtenissen zoals mijn eerste stagedag. Tot kort geleden kon je je emoties via die befaamde like dan ook alleen maar positief uiten, wat ons nog verder in de schijnwereld duwt. Facebook reactions

Vorige week introduceerde Facebook de reactions functie. Dit kan wel eens het begin van een mindere schijnwereld worden. Met Facebook reactions kun je nu verschillende gevoelens kwijt: Like, Love, Haha, Wow, Sad en Angry.

Uitgebreid vooronderzoek

Er is heel wat aan vooraf gegaan om te bepalen welke gevoelens toegevoegd werden aan de Facebook reactions. Grofweg zouden er ongeveer 20 smiley’s zijn die alle gevoelens van een mens uiten. Facebook heeft uitgebreid getest om te kijken welke emoticons het meest werden gebruikt.

De keuze voor deze zes emoticons is ontstaan door gebruikersonderzoek en de hulp van een professor in de sociale psychologie. Een belangrijke randvoorwaarde was dat je met plezier je Facebook moet blijven openen, vandaar dat de expliciete negatieve gevoelens ook beperkt zijn tot twee: Sad en Angry.

Impact van Facebook reactions

Hoe simpel deze update ook lijkt, ik denk dat het een serieuze impact kan gaan hebben op het sentiment van berichten. Daar waar mensen door de “Like-beperking” niet echt andere gevoelens konden tonen, is het door de nieuwe emoticons beter mogelijk om je in te leven.

De drempel om ook de minder mooie momenten te delen is lager geworden. Wat mij betreft een goede ontwikkeling die wel eens bij kan dragen aan een mindere schijnwereld op Facebook, waar alles altijd positief lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *